Lewe menu


Right menu

Szukaj


Na ostro... - czyli co zrobić żeby nóż kroił

Ocena: 0 
Ilość ocen: 0 
 Ilość wyświetleń: 5968 
Komentarzy: 1 
ID: 8569 
Węzeł: 7123 

Będzie o nożach. Będzie, bo chyba niewielu z Was nie ma na rybach noża pod reką. Jakiegokolwiek. Następnym razem pokażę i opiszę coś z mojej skromnej kolekcji, a dziś o... pryncypiach...

Można by rzec: " Nóż jaki jest - każdy widzi." Podobnie jak z wędką. My wiemy, ze są wędki różne i w zasadzie uniwersalnych, takich "do wszystkiego", nie ma. Ale wędka żeby wędką była musi mieć kilka podstawowych cech. Nóż też. Cechą immanętną noża jest ostrość. Tępy nóż jest w zasadzie kawałkiem blachy i tyle! Tak jak beznadziejna wędka - kawałkiem patyka (co zresztą wcale nie oznacza ze kawałek patyka musi być beznadziejną wędką ;) ) Co zrobić żeby nasz pożyteczny przyjaciel był ostry? Jak te ostrość utrzymać? A wszystko minimalnym kosztem... O tym właśnie będzie dalej...

No to zaczynamy! Najpierw gromadzimy niezbędny sprzęt:

http://images4.fotosik.pl/22/3h73viudh1ahc9r2.jpg

Następnie namaczamy go:

http://images4.fotosik.pl/22/6lkyd0fkp9ww01na.jpg

Osełkę bierzemy w lewą rękę (leworęczni w prawą ofkozz ;) ), a nóż w prawą (lewą). Chwyt powinien byc "naturalny", bez żadnych wykrzywień nadgarstka robionych "na siłę". Musimy sobie osełke i nóż chwycić tak żeby bylo nam wygodnie a kąt przyłożenia był taki jak trza. Jeżeli nam sie uda znaleźć takie ustawienie bedzie nam łatwo kąt utrzymać.

http://images4.fotosik.pl/22/ct4bjvv3zwsh6ucl.jpg

Z czasem nabiera się wprawy i można kąt kontrolować "na słuch". Sam proces ostrzenia przeprowadzamy jak we wszystkich podręcznikach napisano. Zaczynamy ostrząc "od siebie":

http://images1.fotosik.pl/59/izwepulv4bnoselg.jpg

... prowadząc nóż ruchem analogicznym do krojenia..

http://images2.fotosik.pl/59/4qbpnnn709njju2v.jpg

... uważając przy końcu osełki by nie porysować klingi.

http://images1.fotosik.pl/59/xp7zwaglkdwkp4yc.jpg

Później ostrzymy "do siebie":

http://images2.fotosik.pl/59/09hdjeclqt3h2age.jpg

...mocząc co jakiś czas osełkę...

http://images1.fotosik.pl/59/32wvbn5h9hw11dde.jpg

... i uważając na czubek..

http://images1.fotosik.pl/59/gvivkcy8zx9f71wx.jpg

i tak na zmianę, aż nam sie nie znudzi (czyt. aż nóż nie będzie ostry ;) ). Potem zmieniamy osełke na drobniejszą i powtarzamy czynności:

http://images3.fotosik.pl/59/llxzh9e0767gfk2e.jpg

w obie strony..

http://images3.fotosik.pl/59/u70d8oqk51ffeuny.jpg

i już.. :D Gotowe:

http://images2.fotosik.pl/59/bu3zcxw8uonja00k.jpg

Spróbujcie! To naprawde nie jest takie trudne. Oczywiście nóż, który widzicie ma kszałt nie sprawiajacy większych problemów przy ostrzeniu, ale i z innymi można sobie poradzić. Kuchenniaki sa dobre do treningu ostrzenia z ręki. Z odrobiną wprawy okaże się, że nóż będzie sprawnie golił, a oznaką doświadczenia w ostrzeniu bedzie bezwłose przedramię lewej ( u leworecznych - prawej ;)) ręki:)

A co zrobić żeby stan, do którego nasz nóż pracowicie doprowadziliśmy utrzymać jak najdłużej? Unikać krojenia na talerzach, talerzykach, nowomodnych szklanych deskach do krojenia. W przerwach przy pracy nożem nie odkładać go przez wbicie w "glebę" - kwarc w piasku jest twardszy od większosci stali. Nie czekać z ostrzeniem do momentu aż nóż wogóle niczego już nie kroi - łatwiej go podostrzyć niż ostrzyć na nowo. Ostrze po pracy wyczyścić, osuszyć i schować do pochwy (złożyć - jeśli to nóż składany). W zadnym razie nie powinno sie robić czegokolwiek nie wymagającego noża, z ostrzem w ręce!!! Przypomina mi o tym dość świeża, trzycentymetrowa blizna u nasady kciuka lewej dłoni. I to tyle :) Powodzenia w ostrzeniu :)

PS. Następnym razem opisze klasyczny, niedrogi nóż do filetowania. Na zaostrzenie ;) apetytu fotka:

http://images3.fotosik.pl/60/nxf6c00prb4i15in.jpg

Dyskusje i recenzje

Schowaj teksty   
   
Grzegorz Tuński

Cześć Robert

................. się dla wielu, że to czynność bardzo prosta, a w kuchni większość ma tępe noże. Ja dostałem od siostry dobre noże i zona do dwóch nie ma prawa (łamie je jednak często). Zawsze poznam kiedy i jak nóż był używany, co widać po ostrzu i meblach, bo nie stosowała deski.


Pozdrowienia Grzylek

Początek


RSS 2.0 PDF
E-mail do moderatorów Wersja drukowalna - Sklep Wędkarski ŻBIK Pomoc Błędy
Reklamy Krokus: Przynęty wędkarskie