Left menu


Right menu

Search


Rybie Oko/SWI/Nieregularnik/Wędkowanie i SWI/Niedrogi klasyk - Opinel 

Na ostro, a przy tym klasycznie i niedrogo.

Ocena: 0 
Ilość ocen: 0 
 Ilość wyświetleń: 6980 
Komentarzy: 1 
ID: 8620 
Węzeł: 7158 

Opinel to już kultowy nóż francuskich pasterzy, plantatorów winorośli, traperów i ... wędkarzy. Tutaj przedstawiam Wam wersję dla nas czyli "effile" (po naszemu "fileciak" ;) ).

Opinel to nóż z tradycjami. Stworzył go Joseph Opinel z St-Jean-de-Maurienne, który w 1890 roku opracował nóż wzorowany na kozikach pasterskich i rozpoczął jego produkcję. W roku 1911 Opinel odniósł sukces na Wystawie Alpejskiej w Turynie i odtąd rozpoczęła się jego światowa kariera. Przez niemal półtora wieku zdobył sobie rzesze gorących zwolenników.
Noże Opinela praktycznie nie zmieniły się od tego czasu. Nadal są to składane noże oprawione w drewno z prostą blokadą ostrza o nazwie "virobloc" - opatentowaną przez Opinela w 1955 r. (ruchoma obejma u nasady ostrza, po przekręceniu blokuje zawias ostrza i nie pozwala mu się złożyć). Każdy egzemplarz Opinela opatrzony jest wytrawionym na ostrzu logo, przedstawiającym trójpalczastą dłoń - relikwię św. Jana Chrzciciela z katedry w St-Jean-de-Maurienne, oraz koronę Królestwa Sabaudii. Przybyło tylko wersji - od najprostszych po luksusowe. Ponadto oprócz klasycznej stali weglowej zaczeto stosować stale nierdzewne. Opinel to niezastąpiony podczas wędrówki - idealny do krojenia chleba, mięsa i zaostrzenia patyka na kiełbaskę, a w ostateczności i do opędzania się przed dzikimi psami.

Wersja, którą widzicie na fotkach to nóż o dwunastocentymetrowym, nierdzewnym, wąskim i sprężystym ostrzu idealnie nadający się do filetowania średniej wielkości ryb. Nie jest to nóż uniwersalny, bo skrobanie ryb, patroszenie, czy inne cięższe prace to raczej nie jego działka. W lżejszych pracach i w kuchni sprawdzi się doskonale. Zwłaszcza przy kolacji z winem i deską serów wygląda klimatycznie. Zresztą tak jak w towarzystwie wędkarskiego ekwipunku. I ma jeszcze jedną zaletę.. jest niedrogi. Za jakieś 50 "pln-ów" można mieć firmowy nożyk z kawałkiem historii, a jednocześnie wiernego towarzysza wypraw wędkarskich.

Pozdrawiam
Wasz Franz

Miłego ogladania..

http://images3.fotosik.pl/60/oybl9e3igplxobkx.jpg

http://images3.fotosik.pl/60/igwwdnj2w2j6aoj3.jpg

http://images3.fotosik.pl/60/nxf6c00prb4i15in.jpg

http://images2.fotosik.pl/60/rd3pryh57taxq6cr.jpg

http://images4.fotosik.pl/24/03tio0znuhvwnvke.jpg

http://images4.fotosik.pl/24/sk83nssky7nk7pgq.jpg

http://images3.fotosik.pl/60/7x13z1o7s2dqjjuc.jpg

http://images4.fotosik.pl/24/iws1rthsurwljcj4.jpg

http://images2.fotosik.pl/60/qxe4zs4iunlp5vo6.jpg

http://images2.fotosik.pl/60/iapaw9lc3lnvyq9z.jpg

http://images1.fotosik.pl/61/6zn47nh5ex9swnlj.jpg

http://images1.fotosik.pl/123/5ba2128c4ee6cfcb.jpg

Dyskusje i recenzje

Schowaj teksty   
   
Grzegorz Tuński

Cześć Robert

.................., bardzo smacznie to opisałeś. Przy myszowatym i szklaneczce aż mi zaburczało, a te serki.
Bardzo piknie.



Pozdrowienia Grzylek

Początek


RSS 2.0 PDF
E-mail to administrator Printerfriendly version Help Bugs
Reklamy Krokus: Fundusz ETF - ciekawe linki