Rybie Oko/SWI/Złów i wypuść/Przeczytaj zasady stosowania C&R („Złów i wypuść”)
Przczytaj zasady stosowania C&R („Złów i wypuść”) |
ZASADY STOSOWANIA C&R („Złów i wypuść”)
( STRONA W BUDOWIE)
Aby ryby wypuszczane przez nas przeżyły, musimy dostosować swój sprzęt ( nie są to żadne drastyczne dla kieszeni wydatki ) oraz postępować z rybą w/g wszystkich poniższych zasad. Np. samo zastosowanie haków bezzadziorowych nie jest w pełni wystarczające dla przeżycia ryby, albo wręcz nie ma większego znaczenia jeśli ryba zostanie przez wedkarza podebrana przez wyśliznięcie na piaszczysty brzeg.
Wymagania co do sprzętu:
- Haczyki (lub kotwiczki) bezzadziorowe. Jeżeli to tylko możliwe, rezygnujemy z kotwic na rzecz pojedynczych haczyków.
- Podbieraki z tkanej siatki (bez węzełków ) lub gumowe. Siatka podbieraka nie może być zbyt głęboka - najlepiej, jeżeli siatka tworzy rodzaj "miski", w której delikatnie spoczywa ryba.
- Stosuj pean oraz wypychacze i rozwieracze nie raniące ryb. Wypychacze, plastikowe lub w otulinie, muszą mieć możliwość założenia na żyłkę i zsunięcia po niej do trzonka haczyka. Rozwieracz musi być zakończony plastikowymi a najlepiej gumowymi kulkami.
- Stosuj możliwie najmocniejszy zestaw, a zwłaszcza najmocniejszą żyłkę przyponową, jakiej możesz użyć w stosowanej metodzie.
Wymagania co do techniki łowienia, holu i odczepiania ryby:
- Należy stosować takie metody, tak uzbrajać przynęty, aby można było rybę uwolnić. Szczupak, który głęboko połknął martwą rybę albo okoń, któremu robak z haczykiem utknął w przełyku niewielkie ma szanse. Etyczny wędkarz rezygnuje z takich metod i sposobów uzbrajania przynęt.
- Staraj się jak najszybciej wyholować rybę, nie przedłużaj zbytecznie holu ale uważaj, aby przypadkiem ryba nie urwała się wraz z haczykiem lub kotwiczką w pysku. Do tego należy użyć odpowiednio dobranego sprzętu – np. Nie zapominać o prawidłowym ustawieniu hamulca kołowrotka, przewiązywać węzły przy haczykach, zmieniać przytarte przypony itp.
- Staraj się uwalniać rybę z haczyka nie dotykając jej; nie wyjmuj jej z wody, jeżeli możesz tego uniknąć. Jeżeli ryba nie jest przeznaczona do prezentowania do fotografii, niezależnie mała czy duża, powinno się bezapelacyjnie uwalniać ją w wodzie. Często wystarczy poluzowanie linki w końcowej fazie holu (gdy ryba jest blisko brzegu, przy nogach lub przy burcie łodzi), aby ryba sama się odczepiła.
- Podbieranie ryby: Ryby wprowadzamy do odpowiedniego podbieraka lub odczepiamy w wodzie. Tylko w na prawdę wyjątkowych przypadkach chwytamy rybę zwilżoną ręką za kark, nie ściskając zbytnio – lecz będzie to zwykle bardzo szkodliwe dla ryby. Osoby niedoświadczone absolutnie nie powinny próbować tej sztuki. Nie wolno podnosić ryb pionowo w górę za pysk lub za głowę, gdyż zwykle ryby tego nie przeżywają – łamie się kręgosłup lub obrywają wnętrzności. Nie wciągaj ryby na brzeg obojętne czy po trawie, piasku czy kamieniach, ani przez burtę łodzi wrzucając do środka na podłogę.
- Dotykanie ryb: Zwilżaj ręce przed dotykaniem ryby; nie używaj rękawiczek mogących pozbawić rybę ochronnego śluzu. Nie ściskaj ryby w ręce, nie przyciskaj do podłoża. Nie dotykaj skrzeli ani oczu ryby.
- Wypuszczanie ryby: Przed wypuszczeniem pozwól rybie zregenerować siły podtrzymując ją pod brzuchem i za ogon ustaw ją poziomo w wodzie (łowiąc w rzece ustaw rybę głową "pod prąd") aż poczujesz, że będzie mogła odpłynąć samodzielnie. Poruszanie rybą do przodu i do tyłu nie wykazuje przewagi nad samym przytrzymaniem jej pod wodą, a może spowodować dodatkowe obrażenia. Im cieplejsza woda, tym dłuższe może być dotlenianie. Ryba musi odpłynąć sama, machając ogonem „na pożegnanie”.
- Jeżeli mamy zamiar sfotografować rybę, musimy wziąć pod uwagę aktualne warunku atmosferyczne, natlenienie wody i naszą sprawność w podbieraniu i odhaczaniu ryby, sprawność w robieniu zdjęć. Jedno dobre zdjęcie wystarczy. Robienie długotrwałej sesji zdjęciowej lepiej zrobić martwej rybie, a nie wypuszczać trupa ogłaszając, iż ta właśnie ryba była „wypuszczona”.
-
Zaostrz te wymagania łowiąc w ciepłej wodzie!
Wyższa temperatura powoduje niedobór tlenu w wodzie, a co za tym idzie w tkankach ryby. W szczególności dotyczy to gatunków o wysokich wymaganiach tlenowych: ryby łososiowate, sandacze, bolenie, klenie, brzany.
Dyskusje i komentarze
Damian Tarczykowski <hdtarczykowscyUKRYTY@FILTRSPAMUpoczta.USUNpl>
20.06.2014 19:30